Kłosy

KŁOSY zostały stworzone przez entuzjastę ręcznego wykonywania noży – Piotra Jędrasa. Ostrza wykonywane w warsztacie są funkcjonalne, dostosowane do preferencji użytkownika i wykończone pięknym detalem.

Do ich produkcji wykorzystywane są najlepszej jakości stale oraz najtrwalsze naturalne drewna. Marka jest znana wśród kucharzy i amatorów gotowania w całej Europie. W pracowni organizowane są również warsztaty dla miłośników rzemiosła, podczas których można wykonać samodzielnie nóż.

Jesteśmy grupą przyjaciół, których połączył przypadek i wspólne zamiłowanie do pracy rękami. W 2015 r założyliśmy markę KŁOSY, w której wytwarzamy ręcznie noże i narzędzia kuchenne. Nazwa KŁOSY pochodzi od nazwy miejscowości, w której kiełkowało hobby związane z wytwarzaniem noży (Złotokłos). Tam też powstał nasz pierwszy warsztat. W ciągu kilkunastu lat przeszliśmy drogę od weekendowego hobby, do specjalistycznego zakładu projektowo-wytwórczego. Obecnie pracownia przeniosła się do Warszawy, ale nazwa firmy przypomina nam, skąd pochodzimy oraz jakie wartości i emocje leżały u podstaw naszej działalności.